Butlletí #54
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Les Corts
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Les Corts
Editorial
Del 15 al 19 de gener els socis de l’assemblea van votar i aprovar, de forma telemàtica, el nou full de ruta pels propers anys. El document va rebre el suport del 83% dels votants.
La presentació del nou full de ruta, es va fer en un acte el 25 de gener a l’Ateneu Barcelonès. Al llarg de l’acte diferents secretaris van exposar, no només els aspectes més destacats del seu contingut, sinó també els detalls de la seva elaboració i procés de votació. Catalunya ha d’anar a un nou embat amb l’estat espanyol per a la proclamació unilateral de la República Catalana. Així s’afirma en el nou Full de Ruta que els socis de l’ANC acaben d’aprovar.
Per aconseguir-ho cal que els patriotes catalans escometin una mobilització in crescendo per arribar a una nova finestra d’oportunitat que faci possible l’exercici del dret a l’autodeterminació.
La naturalesa de l’estat espanyol es caracteritza per la necessitat i la voluntat d’espoliar Catalunya i també la resta dels Països Catalans. Això és així sigui quin sigui el govern que hi hagi a Madrid. I els partits catalans no semblen capaços de reaccionar davant d’això. La seva gesticulació fins ara no ha aconseguit cap correcció mínimament significativa. Sembla ben bé que en tinguin prou d’ocupar una poltrona al Congreso.
El Full de Ruta proposa d’utilitzar tots els conflictes provocats per l’espoliació i el mal govern de Madrid. Cal reaccionar fent front a les agressions a la llengua catalana i al nostre model educatiu, a la vergonya que representa el mal funcionament ancestral de rodalies, al incompliment de la llei de dependència precisament per la manca de recursos econòmics. De la sanitat només cal recordar el que ells mateixos han dit: “les hemos destrozado el sistema sanitario”. Mobilització permanent front aquestes agressions.
L’Assemblea treballarà per cercar la unitat del moviment independentista, fent forta la societat civil per regenerar la democràcia a Catalunya, influint en els partits polítics independentistes per a què assumeixin les seves responsabilitats, començant per les eleccions municipals i en tots els altres embats electorals, ha de procurar ocupar tots els espais de poder de la societat civil, com les cambres de comerç i els col·legis professionals per exemple, afavorint el consum a les empreses de proximitat en front del IBEX 35. Tot plegat tenint en compte la necessitat d’internacionalitzar el conflicte amb l’estat espanyol aprofitant la seva mala qualitat democràtica.
l’ANC fa honor al seu compromís i als seus objectius fundacionals. El president de l’Assemblea, Lluís Llach, va resumir en dues frases la raó de ser de l’Assemblea: “NO HI HA MANERA D’ARREGLAR ELS PROBLEMES SOCIALS SI NO ARREGLEM ELS PROBLEMES NACIONALS”.
“ÉS INAJORNABLE LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA PER LES AMENACES SOBRE LA NOSTRA SUPERVIVÈNCIA COM A NACIÓ AVANÇADA. NOMÉS SOBREVIURAN LES NACIONS QUE SIGUIN INDEPENDENTS.”
Butlletí
Presentació de la Sentinel Alliance
Amb el telèfon a la butxaca n’hi ha prou per vigilar-te. Així doncs,
la democràcia comença a morir a les nostres butxaques!
Recentment TV3 ha presentat el magnífic documental Infiltrats , fruit de tres anys de recerques per part de la revista independent “Directa”, on es revela una de les moltes formes de guerra bruta que l’Estat ha fet servir per enfonsar l’independentisme: la infiltració de policies en moviments socials.
Poques setmanes abans, a finals de novembre del 2024, l’Ateneu barcelonès va acollir la presentació de la primera associació de víctimes del Catalangate, l’anglicisme referit a l’espionatge de l’Estat contra 65 independentistes, destapat el maig del 2022 a nivell internacional . És el cas més extens de ciberespionatge documentat, tant pel que fa al nombre de víctimes com també a la durada temporal, que va del 2015 al 2022. La presentació d’aquesta associació, la Sentinel Alliance, va coincidir amb l’estrena del film Surveilled a la plataforma Max a tot el món, produït i protagonitzat pel periodista Ronan Farrow, que revela i denuncia els abusos de l’Estat espanyol contra l’independentisme català amb l’espionatge en massa de polítics, activistes, advocats, periodistes i professionals de més àmbits.
Val a dir que, fins ara, ni el Parlament espanyol ni la Comissió del Parlament europeu han tirat endavant cap de les denúncies dels implicats, tot esperant que passi el temps i caigui en l’oblit.
Aquesta introducció ve a tomb per explicar el perquè de la creació de la Sentinel Alliance, nom de l’ associació sense ànim de lucre, creada per a desemmascarar l’amenaça de l’Estat amb l’espionatge informàtic, introduint programari que infectava els Iphones o androids dels espiats.
La presentació de l’entitat la van fer l’emprenedor activista i inversor Joan Arús, president del grup, i l’advocat Xavier Muñoz amb gran assistència de públic. Van justificar la seva creació per l’ús abusiu que fan els estats d’unes tecnologies destinades exclusivament a perseguir grans delictes criminals que poden fer perillar l’estabilitat política i social d’un país. Aquest poder no té la supervisió adequada i es converteix en una amenaça global.
Autocràcies corruptes com Grècia, Hongria, Polònia, Xipre, Espanya…l’han fet servir amb l’excusa de la seguretat nacional i altres conceptes com terrorisme, pau pública, ordre internacional, posant en risc drets fonamentals com, la privacitat, el judici just, la llibertat d’expressió, la relació client-advocat, etc.
Resumim els seus objectius són:
Serà la primera querella de víctimes del Catalangate que també anirà contra aquesta darrera companyia, i tot apunta que l’Estat espanyol va comprar un programari espia tan perillós com Pegasus o més.
NSO Group Pegasus i Candiru són israelianes i els seus programaris espia només es venen als estats. Tanmateix NSO no podia espiar mòbils americans per acords haguts entre EEUU i Israel.
L’advocat del grup Xavier Muñoz, expert en delictes informàtics, va explicar que els seus clients (tots els empresaris informàtics que han d’exercir la seva vida laboral fora del país i que van ser espiats per la causa del Tsunami democràtic entre el 2019-2020 : Xavier Vives, Joan Matamala, Elies Campos, Joan Baylina, Joan Arús, Pau Escrich…) volen interposar la querella criminal davant l’Audiència Nacional espanyola amb la finalitat de perseguir els delictes informàtics i promoure la democràcia digital per garantir els drets dels votants.
Sentinel Alliance s’està ampliant a totes les víctimes del ciberespionatge a escala internacional ( en són més de 600, de moment ) per tenir més força i aconseguir canvis reguladors en aquesta àrea.
Les víctimes del Catalangate protagonistes del film Surveilled: l’investigador Elies Campo, l’ex-eurodiputat d’ERC Jordi Solé i l’empresari i activista gironí Joan Matamala, juntament amb l’ex-presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie, també víctima de l’espionatge amb Pegasus, van participar en un col·loqui per parlar dels seus casos, de l’impacte del film i de les conseqüències polítiques i judicials de l’escàndol. El col·loqui el va moderar el periodista Josep Casulleras Nualart, cap de redacció de VilaWeb.
PINZELLADES D’ECONOMIA
És ben coneguda la vella estratègia de girar qualsevol argument en contra de l’adversari. Els espanyols ens tenen a nosaltres els catalans com a adversaris permanents. Per això, utilitzaran qualsevol cosa que fem per atribuir-nos tots els mals.
Si la Generalitat no fes ús de la seva esquifida autonomia tributària i no hagués creat cap tribut, els mitjans ens acusarien de victimisme per manca de finançament, mentre que totes les altres comunitats autònomes s’han espavilat i n’han creat.
Hi ha moltes maneres de presentar els números.
Quan convé dir que la Generalitat crea molts tributs, es compara amb la resta de comunitats autònomes. Així es veu que Catalunya, que som el 19% del PIB espanyol, recaptem el 35% en tributs propis (La Vanguardia). Dades presentades així serveixen perquè els mitjans que tots sabem diguin que Catalunya és «el país de los sablazos», i que es creen tributs per a finançar «la corrupció» i «el procés».
Desmuntarem aquests arguments amb dues senzilles observacions. Primera: ¿De quins imports estem parlant?
Els tributs creats per la Generalitat són menys de l’u per cent del total que paguem els catalans. Concretament, el 0,67%.La resta són: el 7,37% d’impostos que ens ha cedit l’Estat. Són impostos que han existit sempre.
Anteriors a l’estat de les autonomies. Comuns, amb petites variants, a tots els Estats moderns: successions, donacions, patrimoni, transmissions patrimonials…
El restant 92% els recapta l’Estat i en fa el que vol, que és tornar-los a Catalunya, o no.¿Us sembla, doncs, que és la Generalitat qui fa de Catalunya «el país de los sablazos»?
La segona observació és: ¿En què consisteixen els tributs creats per la Generalitat?
Els tributs són un instrument al servei de les polítiques. La principal política que afavoreixen
els tributs és redistribuir la riquesa. La resta de polítiques haurien de consistir en encarir activitats perjudicials. Els països amb menys impostos són els ultraliberals, on les desigualtats són més grans i les activitats perjudicials tenen més llibertat.
Mireu al quadre annex què graven els tributs creats per la Generalitat. Gairebé tots graven activitats que convé contenir. I mireu quant recapten. Són quantitats molt petites: no tenen un efecte recaptatori sinó simplement dissuassori.
Bon nombre d’aquests tributs són destinats a empreses. Per tant, si sou una persona física, mai no els haureu de pagar. I si, essent una persona física, us sentiu víctima d’un «sablazo», potser sigui perquè hauríeu de moderar l’activitat que el motiva.
Us volíem afegir un altre argument a favor dels tributs que ha creat la Generalitat, que és compensar el dèficit fiscal que patim. Però no ho podem fer, perquè ¿què són 389 milions d’euros anuals comparats amb els 20.000 milions que ens espolien?
EL BATEC DEL BARRI
Òmnium i CLLC organitzen cada anys, des de ja en fa quatre, els premis Magalí de poesia. Sempre es proposa un tema que fa referència al barri.
Aquest any hem proposat que els concursants escriguin sobre la VAGA DELS NENS DE LES CRISTALLERIES PLANELL que es va produir ara fa 100 anys (el 1925). Donar a conèixer el fet i veure-li tota la poesia que puguem serà un repte interessant.
Les Cristalleries eren una fàbrica important en la producció de làmpades. Tenia entre els seus treballadors una seixantena d’infants entre els 9 i els 12 anys. L’explotació era doble, per infants i per obrers i per uns salaris miserables. Ells havien d’entrar una hora abans, sense cobrar-la, per obrir la fàbrica, escombrar les deixalles del dia anterior i encendre les calderes. Aquest fet va ser el detonant que alguns dels més grans proposessin fer una vaga per a demanar el cobrament d’aquesta hora. Van aturar la fàbrica. Va durar unes tres setmanes. Van haver de lluitar contra l’empresa, contra els sindicats (que no els reconeixien) i contra els pares que proposaven aguantar i callar Però es va aconseguir cobrar l’hora i posar al punt de mira la gent més jove, ja que van saber aguantar la negociació fins al final i mostrar que tenien criteri i sentit de la responsabilitat. En Francesc Pedra ve ser un nen eixerit d’11 anys que va liderar els fets i animar els companys. Després va dedicar tota la vida la defensa dels valors humans i sobretot als drets de les persones. Allistat al front republicà, es va haver d’exiliar i va ser presoner a un camp de concentració nazi. Va aconseguir tornar i recuperar el seu antic ofici.
Exiliat a causa de la guerra va tornar i va acabar els seus dies com a lluitador infatigable.
Més informació a: https://www.google.com/gasearch?q=vaga%20dels%20nens%20cristalleris&-source=sh/x/gs/m2/5#fpstate=ive&vld=cid:ed9f8e18,vid:qSX866ZrPOc,st:0
Anunciem que aquest any 2025, l’acte de Lliurament dels Premis de Poesia Magalí el farem el dia 23 de març. Serà un acte d’art literari per la lectura dels poemes que rebin algun
guardó. Els acompanyarem amb pintures sobre el tema triat enguany i cançons o música diversa. Hi haurà també un aperitiu com a cloenda.
Us hi esperem.
Pinzellades d’Economia
La salut pública és un dels pilars de l’estat del benestar.
La nostra societat sol creure que tenir una bona salut significa no patir cap malaltia, o tenir-la ben controlada, pero és un concepte molt més complex.
El 1948, la Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir la salut com un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només de manca de malalties.
Però, què passa quan apareix una malaltia?, que tots volem la millor assistència en el temps més curt possible. I resulta que això costa diners i molts. La nostra societat, per ara, és molt privilegiada perquè es pot permetre una salut pública, universal i de prou qualitat, que no ha de deixar ningú sense atenció mèdica i sanitària, pero repetim, això costa molts diners.
L’any 1981 l’estat espanyol va transferir l’INSALUD a la Generalitat de Catalunya, i el 1990 es va aprovar la llei d’Ordenació Sanitària amb l’objectiu de crear un sistema sanitari públic, equitatiu, eficient i sostenible, per garantir l’atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a tots els ciutadans de Catalunya. La infraestructura existent per aconseguir-ho comprèn 892 centres, incloent 71 hospitals, 420 centres d’atenció primària,142 centres socio-sanitaris i 259 dispositius de salut mental.
El darrer pressupost de la Generalitat aprovat pel parlament el 2023, va destinar 11.708 milions d’euros, que el 2024 es va incrementar a 12.132 milions €, sense que es conegui encara quin serà pel 2025.
Aquesta quantitat correspon al 27,8% del pressupost total.
Cal saber que segons informa la pàgina web de l’entitat internacional Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), l’any 2022 els índex de despesa sanitària pública de Catalunya sobre el PIB (6,3%) estàven per sota dels d’Espanya (7,2%). En canvi si ens referim a la despesa sanitària privada a Catalunya era del 2,2%. Segurament molta gent, amb capacitat de fer-ho, busca en l’assistència privada els serveis que no li proporciona la pública. Malgrat tot quan el mateix any 2022 es compara la despesa sanitària basada en els indicadors de salut, seguim per sota de Espanya (9,7% versus 8,6%).
Ara bé, quines són les deficiències que pateix la sanitat pública a Catalunya?
1.Manca de personal sanitari, tant de metges com d’infermeres. Estimacions recents consideren que a Catalunya falten 20.000 infermeres per assolir una mitjana equiparable a la de la UE.
Aquesta situació afecta la qualitat i l’equitat de l’atenció médica, a més, tenint en compte l’envelliment de la població que cada cop necessita més intervenció sanitària. Aquestes dificultats que passa crònicament la sanitat pública es tradueixen en llargues cues d’espera per visitar-se, i per intervencions quirúrgiques, urgències hospitalàries saturades, traves per visitar-se amb els especialistes, substitució de la visita presencial per trucades telefòniques (que a vegades ni tant sol fa el metge), visites ambulatòries presencials excessivament limitades en el temps (menys de 10 minut per pacient), restricció en la recepta d’alguns medicaments, etc. Òbviament això es tradueix per malestar d’amdos implicats pacient i metge.
Aquestes deficiències poden ser resoltes o millorades amb un increment important dels recursos econòmics, però aquí entrem en la mare dels ous: el dèficit fiscal crònic que pateix Catalunya, del qual ja hem parlat abastament (Eixamplem N.º 47, març 2024).Catalunya és un contribuent net de l’estat espanyol, ja que paga més en impostos del que rep en recursos. Els saldos fiscals, que els diferents gobiernos de Espanya volen ocultar, mostren que el dèficit fiscal ha estat entre el 8,5 % i el 9,8% del PIB, que representa uns 22.000.000 d’euros o sigui, que cada persona que viu al nostre país aporta 229 euros al mes sense rebre res a canvi. Segur que amb aquests diners, que no recuperem, una part important podrien anar a reforçar el sector sanitari (i l’educació, la formació, els serveis socials i tot el que puguem pensar)
El dèficit fiscal és culpable de molts dels problemes que pateix la sanitat catalana. És segur que amb la independència del nostre país podríem administrar molts més recursos econòmics per millorar l’estat del benestar.
Però això no ho és tot, hi ha un altre factor: qui pren les decisionns finals en temes de salut.
La supeditació als interessos de l’estat impedeix que Catalunya sigui sobirana per decidir, per exemple, el nombre d’estudiants de medicina i infermeria que entren a les universitats. Tampoc podem decidir quin ha de ser el nombre de metges MIR (Metge Intern Resident) que s’especialitzen en els hospitals catalans. Ara és el Ministeri de Sanitat espanyol qui determina les places que ens arribaran.
Només amb la independència política podem aconseguir la capacitat de decidir quina sanitat volem pel nostre país i com distribuirem els nostres recursos.
Article
L’Esquerra de l’Eixample està patint un procés de substitució de la població, que expulsa els veïns de la casa Orsola (Calabria, 137) per la pujada del nou lloguer, que multiplica per tres els preus vàlids abans de la compra de tot l’edifici per un fons d’inversió. El desnonament s’ha aturat de moment, a causa de la gran mobilització de veïns, sindicats i associacions. La casa Orsola està esdevenint un símbol. Fa pocs dies l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Habitat 3 han comprat l’edifici per evitar els desnonaments. A l’Eixample és calcula que hi ha més edificis amb la mateixa situació, com la casa de la papallona, al carrer de Llançà.
Article
Enguany es celebra el 50è aniversari d’aquesta associació, que es va crear quan encara vivia el dictador. No us perdeu l’exposició recopilatori dels fets més importants que van canviar l’Esquerra de l’Eixample amb l’impuls de l’AAVVEE i dels veïns.
Si consulteu la pàgina web de l’Associació podreu participar dels actes de celebració que, durant el 2025, es celebraran a diversos indrets del barri, que podreu visitar.
E-mail: avvee2013@gmail.com Telèfon: 934532879
Adreça: Calàbria, 262.
Article
Els Amics del Passatge Pellicer (Passatge Lluís Pellicer, 21) han programat diverses conferències sobre temes d’interès general que podeu consultar a la llista. Totes les conferències es celebren a les 19:30. Els assistents podran aprofundir, si així ho volen, amb els llibres suggerits. No us ho perdeu (Entrada gratuïta)
Les escoles de La Bressola perillen perquè l’alcalde de Perpinyà és d’ultradreta i no es favorable al coneixement d’una llengua catalana i ha retirat tot el suport econòmic.
Trobareu tota la informació i com col·laborar-hi a:amicsbressola.cat
Gran Via de les Corts Catalanes, 592
Telèfon: 935 181 855
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.
D'ACORDWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them: