Butlletí #4
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Cares de la ILP || Prou.cat
tomba la llei del Parlament català que prohibeix les curses de braus
Les curses de braus («corridas de toros») van ser abolides pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol de 2010, recollint la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per la Plataforma Prou! Sis anys més tard, després d’una gran activitat dels protaurins espanyols, el Tribunal Constitucional, basant- se en una suposada invasió de competències, el 20 d’octubre de 2016 va dictaminar que la Generalitat no pot “prohibir un patrimoni cultural”. És per aquest motiu que hem entrevistat Aïda Gascón, directora d’AnimaNaturalis i activista pels drets dels animals des de l’any 2005:
Eix: El Tribunal Constitucional va tombar la Llei 28/2010 del Parlament que, recollint una ILP, prohibia les corrides de toros a Catalunya. Com ho valora?
Aïda Gascón: Ho valoro com un atac a Catalunya i a les decisions que prenen les institucions d’una manera neta i democràtica. En aquest cas, es va recollir una ILP amb més de 180.000 signatures, més del triple del que cal per presentar- la al Parlament, on es va aprovar per majoria i on, fins i tot, mesos més tard es va ratificar encara amb més vots. Considero que després de sis anys ja és un debat tancat. Ningú a Catalunya no troba a faltar les curses de braus i no hi ha cap moviment social català que vulgui que tornin. És un nou atac del PP, una situació vergonyosa i inèdita, ja que la sentència del TC no ha estat unànime.
Eix: Creu que, malgrat la sentència, es tornaran a fer corrides de toros a Catalunya?
AG: Els que vam lluitar per suprimir les curses de braus creiem que no n’hi haurà cap més, malgrat que tenim un cert neguit, ja que aquesta gent del PP són capaços de tot. De totes maneres, els seria molt difícil aconseguir-ho a nivell jurídic, ja que toparien amb altres traves com l’ordenança de Barcelona que prohibeix les corrides. A més, a Catalunya no hi ha afi ció i per omplir una plaça de toros cal fer grans esforços econòmics perquè sigui rendible empresarialment. També cal destacar que la Generalitat s’està movent per recórrer la sentència del TC i elaborar un reglament propi que impossibiliti les curses de braus. Per exemple, es podria obligar els toreros a portar una protecció personal, cosa que difi cultaria la seva feina, o prohibir la mort del toro i obligar l’empresari a fer-se càrrec de l’animal fi ns que morís per causes naturals. Tot plegat serien traves que farien inviables les corrides.
Eix: Entén que en el segle XXI encara hi hagi debat sobre el maltractament dels animals?
AG: A Catalunya és un tema bastant superat, però a una part de la societat espanyola no l’amoïna el patiment dels toros.
Eix: on és el problema? Encara hi ha molts llocs on està mal vist oposar-se a la fi esta nacional?
AG: Una gran part de la societat espanyola té tan arrelada i interioritzada la «fi esta nacional», que n’hi ha que consideren que una persona que és contrària al maltractament animal va en contra de la tradició espanyola. També cal tenir en compte que darrera de la «fi esta» hi ha grans interessos econòmics per part d’empresaris, apoderats i ramaders, que reben subvencions econòmiques de la Unió Europea per mantenir els animals. Això sí, ho fan per vies indirectes, ja que la UE va decidir suprimir les subvencions per a la cria de toros de lluita. Més enllà d’aquests col•lectius, però, la bona notícia és que es registra una davallada continuada de l’afi ció entre la població.
Eix: Ser antitaurí i activista és una vocació de risc. Vostè ha patit agressions…
AG: En el moment en què t’identifi ques com a animalista, reps amenaces del sector taurí. El portaveu de la ILP fi ns i tot va rebre amenaces de mort i agressions físiques. La policia, però, no ens va fer cas fi ns que vam patir una agressió en el correbou de Mas de Barberans, al Montsià. Ens van trencar una càmera i ens van colpejar per impedir que gravéssim imatges. Tot plegat està en procés i esperem el judici oral per l’any que ve. Quan ara anem a gravar, sempre cal que hi hagi presència dels Mossos d’Esquadra.
Eix: Hi ha altres zones de l’estat espanyol on, arran de la prohibició catalana, s’han engegat iniciatives semblants (Galícia, per exemple), però encara no han arribat tan lluny com aquí. Per què?
AG: Catalunya va obrir una fi nestra que ha encoratjat diferents territoris de l’estat i fi ns i tot l’América Llatina (Mèxic) per iniciar un moviment similar. A Galícia i Balears hi ha moviments socials i polítics antitaurins , que després de la sentència del TC han quedat aturats. A Gran Canària, la prohibició era per espectacles on es vessés sang o es maltractés o matés animals.
Eix: El canvi passa per una major sensibilització de la societat, però també, i en última instància, per una modificació de les lleis. I perquè es canviïn les lleis, és bàsic comptar amb el suport de les institucions. A Catalunya han comptat. Som una “rara avis”?
AG: A Catalunya hi ha una sensibilització més gran contra el maltractament dels animals i, a més, ens hem cregut que tenim la força política per prohibir aquestes curses. Hem estat pioners i hem animat altres territoris perquè se sumin a demanar l’abolició de les «corridas».
Eix: Tenint en compte el suport institucional queda clar que, en la República Catalana independent, aquest debat no existiria. Ho veu com la solució defi nitiva, després de la resposta del Tribunal Constitucional?
AG: A títol personal puc dir que sí, però el nostre objectiu és que les curses de braus no es facin a cap lloc d’Espanya ni del món. No vull que es facin «corridas» al país veí o a Portugal, per exemple. La nostra lluita és global. Tot i així, cal destacar que les lleis catalanes són molt avançades pel que fa a protecció als animals. Encara hi ha, però, molt camí a recórrer. Calen campanyes de conscienciació ciutadana, per exemple, contra la caça entesa com a “esport” o l’abandonament de mascotes. Mentre escrivim aquest article ens ha arribat la notícia que s’ha constituït la Sectorial Animalista de l’ANC, que tindrà com principal a objectiu lluitar perquè es respectin els drets dels animals en l’estat independent que anem construint entre tots. La República Catalana vetllarà pels drets dels animals dins del nostre territori tot donant exemple als països veïns i encoratjant- los a suprimir els espectacles basats en la crueltat i la mort.