Butlletí #3
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Pancarta exposada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)
Professions d’alt risc
Hi ha una escala de vulnerabilitat al perill segons la mena de treballs que es fan, que comporten riscos i perills que poden ser extrems. El ventall de conseqüències que podem arribar a patir és un indicador per considerar un treball com a més o menys perillós. Aquestes són algunes ocupacions que encapçalen avui dia el rànquing de perillositat:
Bomber. Persona formada, entrenada i equipada per apagar focs, rescatar víctimes i atendre situacions d’emergència.
Corresponsal. En zones de conflicte bèl·lic, els periodistes i reporters gràfics que proporcionen informacions des del lloc dels fets.
Minaire. Treballen amb el perill que qualsevol accident els obturi l’entrada d’aire o els sepulti.
Escorta. Professional de la seguretat, pública o privada, especialitzat en la protecció de persones. El seu objectiu és evitar les agressions de tercers.
Defensor de la llibertat i la democràcia. Tant pel que fa a càrrecs electes, com des de l’activisme de base social, defensar la llibertat i la democràcia a Catalunya s’ha convertit en un risc. Obeir la ciutadania que representes i fer allò que t’exigeix –com ara, posar les urnes– et porta al banc dels acusats: Mas, Ortega i Rigau han hagut de seure a declarar davant la judicatura perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar l’obertura de judici oral contra ells. Homs, al Tribunal Suprem, també per la consulta del 9-N. Coma ha estat el primer regidor que l’Audiència Nacional imputa per incitar a la sedició en haver donat suport a la declaració del Parlament.
El Jutjat d’Instrucció de Badalona cita a declarar sis regidors municipals per un delicte de desobediència, en haver decidit treballar durant la festivitat del 12 d’Octubre. Venturós és imputada pel titular del jutjat d’instrucció número 1 de la capital del Berguedà per no retirar l’estelada de la façana de l’ajuntament durant el 27-S i el 20-D. La fiscalia espanyola ha presentat una querella contraForcadell per haver permès la votació sobre les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent.
Espot, ciutadà comú, és investigat a l’Audiència Nacional espanyola per haver promogut la xiulada a l’himne espanyol i a Felip VI en la final de la Copa del Rei. Per això –i més que vindrà–, exercir la defensa de la llibertat d’expressió i la democràcia s’ha convertit, a Catalunya, en una ocupació d’alt risc. Afortunadament per al país, som molts centenars de milers de catalans els que estem disposats a córrer aquest risc.
Butlletí
El comerç de proximitat dóna vida a la ciutat
El Model Català de Comerç (MCC), que tant apreciem, és fruit de l’esperit emprenedor dels nostres professionals, té el seu origen en el consens entre aquests i les institucions i és una font d’ocupació de primera magnitud.
Aquest model propi es caracteritza principalment pels valors de proximitat, qualitat, varietat i vocació de servei. El comerç dóna vida als carrers de la ciutat i constitueix un punt de trobada entre el veïnat. Segons Sergio del Moral, president de l’associació Eix Comercial Nou Eixample, i Mercè Díaz, la gerent dinamitzadora, correm un seriós perill de perdre l’MCC.
Els representants de l’associació, amb més de 3.200 comerços al barri, inclòs el Mercat del Ninot, ens proporcionen molts arguments sòlids a favor d’aquest model. Alguns són comuns a la situació del comerç a tota la ciutat de Barcelona, mentre que d’altres són propis del nostre barri.
El president de l’Eix Comercial Nou Eixample veu amb preocupació com es van perdent negocis de proximitat, alguns de tota la vida, per la competència massa sovint deslleial dels grans centres comercials.
D’altra banda, els empresaris i treballadors d’establiments del barri, si viuen fora de Barcelona, tenen considerables problemes de mobilitat: cada dia han de suportar llargues caravanes per les notòries deficiències en el transport públic, com les de Rodalies Renfe, i també hi ha manca aparcaments públics. S’hi afegeix l’elevat preu dels lloguers dels locals i els impostos que cal pagar, de manera que n’hi ha molts que opten per traslladar el negoci fora de la gran ciutat.
Del Moral es mostra preocupat pel nou model de superilles de l’Ajuntament de Barcelona, que en un futur proper es podria implantar al nostre barri i que comporta les dificultats, per exemple, dels autònoms propietaris de tallers de reparació de vehicles, en impedir-los la circulació; també, els problemes de càrrega i descàrrega de mercaderies, i d’accès d’ambulàncies i camions de bombers. És conscient de la necessitat de reduir la contaminació ambiental i afavorir el desplaçament a peu i en bicicleta, que s’aconsegueix als carrers delimitats per les superilles, però a costa d’incrementar la circulació i la contaminació als carrers del voltant, com ja s’ha denunciat al Poble Nou. Les superilles poden ser una millora si es fa una bona planificació prèvia, coneixent les característiques i la problemàtica del barri, i si va acompanyada d’altres mesures, com ara promoure la circulació de vehicles elèctrics.
Un problema específic de l’Eixample és el perfil dels habitants: la població ha envellit, mentre que els més joves solen sortir els caps de setmana i deixen buida una gran part del barri. Darrerament, botigues tradicionals de queviures o merceries, bacallaneries, floristeries, etc., són substituïdes per oficines, bars, bugaderies, grans supermercats i basars, pensant més aviat en la població transeünt de turistes i estudiants estrangers. La majoria dels nous negocis no aporten cap valor afegit i queden fora de l’MCC.
Amb els canvis polítics, els interlocutors van variant i els projectes de millora de l’MCC queden en l’oblit. L’Eix Comercial Nou Eixample, com és obvi, ha de ser neutral des del punt de vista polític partidista, però no rep el suport necessari de les autoritats municipals, i més d’una vegada s’ha sentit desprotegit i indefens.
La gran majoria dels negocis del barri han estat creats per emprenedors autònoms que hi posen el màxim d’energia i creativitat, però no s’ha d’oblidar que també tenen família i el dret de no viure esclavitzats per la feina, per això discrepen amb la nova llei de la Generalitat que incrementa de 72 a 75 hores setmanals l’horari legal d’obertura. Tampoc no estan d’acord que s’hagi suprimit l’obligatorietat de dos períodes delimitats de rebaixes, transformant-ho en simples recomanacions. Reconeixen que aquesta llei no és tan dura com l’espanyola que permet obrir fins a 90 hores setmanals i que la nova llei catalana és fruit de la impugnació per part del Tribunal Constitucional de la Llei 4/2012 d’horaris comercials, però igualment dificulta la conciliació familiar.
Sergio del Moral reivindica tanmateix la figura de l’aprenent, ja que molts dels negocis són d’una activitat artesanal o tècnica que permetria la formació de molts joves amb poques alternatives de treball o que surten dels centres educatius sense experiència pràctica. Això beneficiaria mútuament el petit empresari i les persones que es formen i els donaria més oportunitats laborals.
Mercat del Ninot
Mercè Díaz, la gerent de l’Eix, ens parla del BID (Business Improvement District o, en català, Districte de Millora de Negoci), una associació voluntària entre entitats privades i públiques en què, en una àrea territorial definida, inclouen un petit increment dels impostos cobrats per l’ajuntament, a canvi de millores notòries dins l’àrea. Els BIDs no són un invent nou, sinó que ja s’han experimentat amb èxit a Los Angeles, Manhattan, Toronto o Londres, entre d’altres localitats.
Els BIDs proporcionen serveis complementaris als municipals, com ara millora en la neteja i la seguretat o fent inversions per incrementar els negocis. Residents, ONGs i entitats públiques queden exempts de pagar la taxa. Aquest projecte ha estat presentat i reclamat a l’Ajuntament, sense rebre’n cap resposta.
Mentrestant, l’Eix Comercial Nou Eixample promou iniciatives dinamitzadores i de participació. Entre elles, les Rutes pel barri: la Gastronòmica (De plat a tapa, per l’Esquerra de l’Eixample); la Verda, que explora les diferents places en illes interiors i espais verds, o la Cultural, amb edificis emblemàtics i monuments, que contribueixen a donar a conèixer millor el nostre barri. Queda demostrat que al Nou Eixample trobes de tot i no cal sortir del barri per menjar bé, fer compres de qualitat i mantenir bones relacions amb el veïnat.
També ofereixen la targeta de l’Eix.Comercial. Nou.Eixample, que permet beneficiar-se de descomptes, ofertes, 2X1, obsequis i punts acumulables. L’Eix Comercial Nou Eixample disposa d’una pàgina web on es pot ampliar la informació i consultar tots aquests temes: www.noueixample.cat
“Al comerç se’ns escolta molt poc”, diu la gerent Mercè Díaz. “A l’ajuntament no hi ha cap professional d’aquest món que sàpiga de les nostres necessitats”, hi afegeix.
“Quan parles amb algun regidor, es pensa que a l’Associació del Comerç som rics o que tots els empresaris són rics, i a penes arriben a final de mes. Tot el que fem per millorar l’MCC es basa en la nostra feina voluntària, i això té un límit”, conclou Sergio del Moral, president de l’Eix.
En suma, l’MCC és un patrimoni que hem de protegir entre tots, ja que està fortament amenaçat i, ara com ara, les respostes de les institucions són insuficients. Ens preguntem si dins l’estructura política de submissió en què es troba Catalunya sota les lleis de l’Espanya es pot revertir aquesta situació.
Va néixer a la tardor del 49 a l’Aragó, com molts catalans. La seva llengua materna va ser l’espanyol però la seva pàtria, Catalunya i el català, la llengua d’adopció. L’Enric va ser una de les persones fundadores de l’AT de l’Esquerra de l’Eixample, abans que l’ANC es constituís en associació. Aquella tarda d’estiu es reuniren per primera vegada vint-i-quatre persones al local de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i des d’aleshores l’AT no ha parat.
Ell ha estat una persona austera, franca, reservada però il· lusionada, plena d’idees i d’iniciatives que va portar a terme com a coordinador en una de les èpoques més dures del procès cap a la independència. Moltes d’aquestes iniciatives han estat tan engrescadores i positives que cada any es continuen organitzant: la presència de l’ANC a les festes de la Mercè i a la diada de St. Jordi, l’organització de conferències, diades, contactes amb diferents associacions, reunions i més reunions, les relacions amb la Casa Gran… Les seves passions: els bolets, era micòleg. Catalunya: rica, plena i independent. La familia: estimava la família i els ulls li lluïen de tendresa quan parlava dels seus néts.
Sant Jordi, 2013
Que l’Enric descansi en pau, la seva tasca ha estat important i nosaltres i els companys de l’AT continuarem la feina i aconseguirem la fita que l’Enric i tots nosaltres desitgem.
Esquerra de l’Eixample per la Independència (EExI)
Font: Cercle Català de Negocis (CCN)
Infraestructures: xarxa viària
El Cercle Català de Negocis ha publicat un interessant estudi anomenat “Pla de viabilitat de la xarxa viària espanyola”. Es tracta d’una anàlisi exhaustiva que deixa clar el tracte discriminatori que reben Catalunya i el País Valencià en aquest tema, així com les pràctiques especulatives que hi ha al darrera de l’assignació dels projectes i a qui beneficien.
A continuació detallem algunes de les conclusions que s’extreuen d’aquest estudi:
Recopilatori de celebració dels 5 anys de la territorial de l’ANC de l’Esquerra de l’Eixample
Ressenya dels darrers actes organitzats per EExI
El 7 de setembre de 2011 la nostra territorial va començar a caminar. Aquell dia ens va acompanyar l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho, que ens va esperonar a treballar per la independència i la dignitat del nostre país. A l’espai principal de l’Associació de Veïns érem unes quaranta persones.
Des d’aleshores no hem parat de treballar per aquest objectiu i, sense adonar- nos, aquest setembre va fer cinc anys d’aquell primer dia.
Uns quants vam creure que era important trobar-nos i celebrar-ho i vam demanar a tots els socis que ens acompanyessin perquè tots hi tenien a veure. El dia 14 d’octubre vam fer un sopar al carrer, al passatge Lluís Pellicer, que vam omplir de taules, bon menjar, bon beure, bona música i molta complicitat.
Els llums del carrer, el magnífic vídeo, el llibret, els permisos, l’ambientació de l’espai, la cura del so, els menús, les taules parades i cadires carregades, recollides i tornades… tot va ser el resultat de la suma de molts esforços, a l’estil de com acostuma a treballar l’ANC i la nostra territorial.
Al sopar ens va tornar a acompanyar Patrícia Gabancho, que ens va encoratjar a continuar amb tenacitat; Víctor Cucurull, membre del secretariat de l’ANC durant tres anys i que va animar-nos a continuar la tasca iniciada en les consultes del 10A aquell mateix any; Alfred Bosch, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i responsable de les consultes a la nostra ciutat, que va destacar la importància de la Societat Civil; Lluís Rabell, president de l’AVEE quan es va fundar l’EexI, ara diputat al Parlament de Catalunya, a qui vam agrair que ens obrís les portes i ens cedís una sala per a la reunió de cada dimecres, i Herman Casals, president de l’associació Amics del Passatge Pellicer, que ens hi va acollir quan l’espai a l’avinguda de Roma se’ns va fer petit i on continuem reunint-nos. Sempre li agrairem la seva paciència i col·laboració, i també a la resta de socis. El brindis va anar a càrrec de Natàlia Esteve, vicepresidenta de l’ANC, que també ens va transmetre esperança i il·lusió.
El resultat va ser una gran festa, preludi de les que encara han de venir i per les quals treballa l’Esquerra de l’Eixample per la Independència.
La nostra Territorial va ser l’encarregada d’organitzar el tram 37 (pg. Ll. Companys entre Pujades i Almogàvers), de la multitudinària manifestació de l’11 de Setembre que enguany i sota el lema A PUNT es va celebrar de forma descentralitzada en cinc llocs diferents de Catalunya. Al nostre tram vàrem poder gaudir de l’actuació d’una colla castellera, un grup de percussió i la desfilada de La Coronela.
El diumenge 2 d’octubre, i en el marc de la festa major del barri, la nostra territorial va muntar un espai de jocs per a la canalla als jardins de la Bayer, punt de sortida i arribada del cercavila organitzat per l’AVEE. Un cop finalitzat, es va oferir un vermut a tots els assistents. L’acte va estar molt concorregut i va tenir molt bona acceptació.
Sota aquest títol, el dia 3 d’octubre es va celebrar al CC Urgell un acte de debat sobre el procés constituent, en què varen intervenir Jordi Rich (Reinicia), Joan Fonollosa (Constituïm) i Pepe Castelltort (CUPCC). Va actuar-hi de moderadora Pilar Gonzàlez, sòcia de la nostra territorial.
Organitzat per l’Espai Constituent de l’Esquerra de l’Eixample i St. Antoni, el dia 8 d’octubre es va celebrar un debat participatiu sobre el procés constituent. L’acte es va realitzar a la cruïlla Viladomat- Consell de Cent.
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.
D'ACORDWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them: