Butlletí #11
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Butlletí de l’ANC de l’Eixample, Sant Antoni i Sagrada Família
Tot el suport d’aquest butlletí al M. H. Quim Torra, com a President de Catalunya. Li donem els cent dies de benefici i esperem i desitgem que el seu mandat sigui beneficiós per a tots els ciutadans d’aquest país. Un cop finalitzat, podrem jutjar-lo pels fets i pels entrebancs superats.
Als partits espanyols majoritaris no els agrada el nou president, però tampoc no els agradava en Jordi Sánchez, ni en Jordi Turull ni cal dir en Carles Puigdemont. Aquest fet posa de manifest el rebuig als desitjos del poble de Catalunya i al resultat de les urnes el 21-D.
Se l’ha titllat de supremacista, nazi, xenòfob, racista i coses encara pitjors, com el miserable atac a la seva família.
Polítics i mitjans diuen que ha comès “delictes d’odi…”, potser com Garcia Albiol, que havia de netejar Badalona?, com Josep Borrell, que diu que cal desinfectar Catalunya? o com Teresa Giménez (cofundadora de C’s), que ha organitzat unes jornades per Europa on es vincula el creixement de l’independentisme a Catalunya amb un problema psicobiològic de la població?
El que alguns no poden guanyar a les urnes, pretenen aconseguir-ho linxant el nostre representant legítimament elegit.
(Consulteu “Delictes d’odi i discriminació”, Mossos d’Esquadra. https://bit.ly/2DZa47V)
Butlletí
Conscients de la importància vital que representa la posició de la classe treballadora en la construcció d’un estat republicà que té les arrels en la democràcia, la igualtat i la justícia social, hem volgut copsar l’opinió de dos representants de sindicats que hi ha a Catalunya, que són: en Carles Bertran Bruguera, membre del Sindicat Comissions Obreres Nacional de Catalunya i del corrent d’opinió Independentistes per la República Catalana, i en Ramon Font i Núñez, portaveu nacional d’USTEC·STEs (IAC). Els hem adreçat unes preguntes i han respost així:
Eix: Creus que la posició i l’actitud dels sindicats majoritaris sobre el referèndum 1-O, seguit de la brutal repressió del govern d’Espanya, han estat les correctes?
CB: CONC és un sindicat, amb més de 140.000 afiliats, que respon a la pluralitat de la societat catalana. En una enquesta feta l’any passat, el 40% dels afiliats volien un estat propi i el 42% preferien el model federal. És complex trobar una posició comuna. Però, malgrat això, el nostre sindicat va formar part de la Comissió pel Dret a Decidir i va recomanar la participació al referèndum, si bé mantenint la neutralitat: no va donar cap consigna de vot.
Considerem que és un èxit mantenir aquesta neutralitat, i creiem que la participació en l’aturada de país del dia 3-O va deixar clar el rebuig a la violència policial durant el referèndum. No acceptem l’atac a les llibertats i alertem del perill de l’escalada repressiva, que significa un clar retrocés democràtic.
RF: Crec que no ha estat l’adequat. Abans de l’1-O, per no voler reconèixer que aquell era el dia d’exercir el dret a l’autodeterminació. El 3-O va ser lamentable, la vaga més gran a Catalunya en 80 anys i els sindicats majoritaris no la van convocar.
La Taula per la Democràcia i el Govern, que aquell dia havia de proclamar la República segons la Llei de Transitorietat, es van rentar la cara amb “l’aturada de país”. Fou paradoxal que els sindicats majoritaris demanessin als empresaris que s’aturessin i no als treballadors, un contrasentit.
Eix: En la situació actual de retallada general de llibertats i de repressió contra Catalunya, els sindicats majoritaris fan tot el que cal per defensar la democràcia?
CB: Recordem que CO va participar en la manifestació del 15 d’abril dins Espai Democràcia i Convivència, format per UGT, CCOO, ANC i Òmnium, entre d’altres. Ciudadanos, per exemple, va intentar que es fes una desautorització de la voluntat expressada per CO de llibertat per els polítics presos. Tot i que tenim un funcionament confederal, a Espanya es dóna suport a la lluita per la llibertat, tot i que tenim diferències en com s’ha de solucionar el problema polític català.
RF: Són sindicats orgànicament vinculats a tot el territori estatal. Estan lligats de mans i peus amb la cultura política majoritària a Espanya: negar el dret a l’autodeterminació, que per definició és unilateral. Si s’hagués de pactar el seu exercici, tindria un altre nom.
Eix: En quina situació creus que caldria fer una vaga general?
CB: Per ara apostem més per un model d’aturada de país, però si la situació empitjorés més, per exemple una agressió al Parlament, la intervenció de TV3 i els mitjans públics, o una segona aplicació del 155, ens plantejarem la vaga general.
CF: Ja ho és. El problema és que les vagues es fan i les darreres no han sortit com el 3 d’octubre, que va ser una reacció en calent de la classe treballadora i de la petita burgesia per la brutal repressió exercida l’1 d’octubre. El 8-N només va sortir bé a Ensenyament, amb 30.000 vaguistes de la pública i 6.000 de la concertada. A la resta de sectors no es va notar gaire, el més rellevant d’aquell dia va ser la mobilització dels CDRs. La del 8 de març va propiciar la manifestació més gran que recordo del moviment feminista, en aquest sentit l’hem de valorar molt positivament, però el teixit productiu no se’n va ressentir gaire.
Eix: El paper dels sindicats ha de basar-se exclusivament en reivindicacions salarials i de millores laborals o ha d’incloure temes polítics?
CB: CO en els seus estatuts es defineix com un “sindicat sociopolític”. Tot allò que afecta els treballadors (incloent-hi escola, sanitat, medi ambient, etc.) interessa al sindicat. El que no fem és partidisme. La idea de l’independentisme s’ha inclòs en el debat com a mostra de la pluralitat que cohesiona. Existeix una Plataforma “Salvador Seguí” que estem reactivant perquè revifi el debat dins del sindicat en temes polítics.
RF: Aristòtil ja deia que som animals polítics. Tot el que fem és política: com treballem, com consumim, com ens organitzem, com repartim el producte social, com repartim el treball reproductiu, la nostra relació amb l’entorn, la solidaritat internacionalista… Els sindicats no quedem al marge de tots aquests temes: han de formar part de la nostra acció sindical i, doncs, de la nostra lluita quotidiana.
Eix: La instauració de la República Catalana pot aportar millores en la situació de la classe treballadora? Quines mesures hauria de prendre perquè fos així?
CB: Som conscients que s’ha acabat el règim del 78, el model s’ha esgotat i la República Catalana ha d’aportar més justícia social, donant oportunitats per defensar els drets dels treballadors.
Amb la República -que ha de ser un estímul per propiciar un canvi similar a Espanya- començarem de zero i en això ens podem posar d’acord amb el 42% d’afiliats federalistes. És una gran oportunitat de treballar amb companys que ara no són independentistes, hem de recordar que en Cipriano García sempre va definir CO com un sindicat nacional i de classe.
RF: La República, si no aporta millores, no té sentit. L’educació és el meu àmbit; hi ha d’haver una xarxa única de titularitat i gestió pública, sense concerts educatius. Gratuïtat de Bressol a Universitat, màsters inclosos. Democràcia als centres educatius amb direccions proposades pels claustres i ratificades pels consells escolars. I un mínim del 6% del PIB per al pressupost d’Ensenyament.
És obvi que Eixamplem no ha recollit totes les veus dels sindicats que actuen dins el nostre país i que expressen, com ja s’ha dit, l’enriquidora pluralitat nacional. Hi han posicions que semblen clares -de moment-: l’enfrontament dels treballadors a la repressió de l’Estat, la defensa de la llibertat i la democràcia i el suport decidit a l’autogovern amb un horitzó definit: la República de les oportunitats.
S’ha posat de moda parlar de fake news (de l’anglès, notícies falses) que, segons Wikipedia, és un producte pseudo-periodístic que es difon per premsa escrita, xarxes socials i radiotelevisió, que té com a objectiu desinformar o enganyar, directament.
La postveritat, paraula també de moda, és el procediment que busca crear opinió pública no pas basada en els fets reals sinó en el que creuen els informadors, de manera que són més importants els sentiments i les emocions relacionats amb el fet que ha succeït, que no el fet mateix.
Fake news i postveritat s’utilitzen en política, transformant la mentida en veritat, per crear el relat que els poders fàctics i les classes dominants volen que els ciutadans s’empassin.
Utilitzar la mentida com a arma per aconseguir o mantenir el poder, això no és nou. Qui és considerat el fundador de la ciència política, Nicolàs Maquiavelo, al segle XVI deia que, per triomfar -que era l’única cosa important-, la mentida, l’astúcia, la violència i la corrupció estaven justificades i donaven un resultat millor que la veritat i el bon tractament per als ciutadans. Com reconeixia que anava contra la moral i la religió, els governants “havien de guardar les aparences”.
Un altre avalador de la mentida va ser el polític nacionalsocialista Joseph Goebbels (doctorat en Recerca a la Universitat de Heidelberg), que, com a ministre de Il·lustració Pública i Propaganda del III Reich, va elaborar els 11 principis de la propaganda on destaquen algunes “perles” que ara mateix s’apliquen àmpliament:
“Si una mentida es repeteix suficientment,
acaba per convertir-se en veritat”
Aquests conceptes es basen en el fet que –deia Goebbels– “la capacitat receptiva d’un gran nombre de persones és limitada, la comprensió és escassa i la tendència a oblidar és fàcil”.
Conceptes tan mancats d’escrúpol, que ignoren la decència, l’honestedat i la dignitat, han estat i són utilitzats per l’aparell de govern del Reino de España, contra el moviment independentista català i els seus dirigents. En posarem alguns dels moltíssims exemples disponibles:
Si els que controlen la Hisenda catalana diuen això, per què fiscals i jutges continuen acusant els dirigents catalans per “malversación”?
Segons l’IPI: “L’índex de producció industrial corregit d’efectes de calendari (base 2015=100) augmenta un 6,0% interanual a Catalunya al març del 2018” (09/5/12).
I com és que “El nombre d’aturats segons lEPA (2n trimestre del 2017) situa la taxa de desocupació a Catalunya en un 13,20% (2,08 punts menys que en el trimestre anterior). (Foment del Treball. Maig, 2018) ?
“Volíem aturar la instrumentalització de la lluita antiracista. Utilitzar el concepte de racisme per referir-se a aquest tipus d’accions (twitters de juny 2012), banalitza el racisme i menysté el patiment de les seves víctimes reals…”. “Aquest mal ús, vingui d’on vingui, malmet i debilita la lluita antiracista” (Consell de SOS Racisme de Catalunya, 15 i 18/05/18).
Público, 19/05/18: “El 131è president de la Generalitat, Joaquim Torra, ha signat el decret de nomenament dels nous membres del consell executiu català”.
Entre els membres hi figura Chakir El Homrani Lesfar, nou conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Esdevé també el primer conseller musulmà de la història de la Generalitat.
Quim Torra a Pedro Sánchez: “En un escrit al seu bloc, vostè fa referència a uns textos meus que no acaba de citar i que em temo que no ha llegit pas. Si tingués temps de fer-ho –sencers, això sí–, estic segur que descobriria que alguns dels seus assessors li estan fent una mala passada i el poden fer quedar malament” (Públic: Carta Oberta de Quim Torra a Pedro Sánchez, 25/05/18).
Les limitacions de l’espai no ens permeten seguir posant exemples de l’àmplia i profusa utilització de la MENTIDA que l’Estat espanyol per mitjà del seu govern, la seva premsa i els moltíssims còmplices utilitzen per intentar destruir la solidesa del republicanisme català. Podran convèncer els ignorants i la part de la població espanyola que es deixa alienar per la propaganda anticatalana i que oblida o deixa en segon pla, per exemple, la corrupció institucionalitzada, l’atac a la llibertat d’expressió, l’augment de les desigualtats i el maltractament de sectors com ara els pensionistes i els discapacitats.
Res millor per acabar que reproduir un parell de frases famoses:
“La veritat existeix, només s’inventa la mentida”
George Bracque, 1982-1963“Podràs enganyar a tots durant un temps, podràs enganyar a algú sempre, però NO podràs enganyar sempre a tots”
Abraham Lincoln, 1909-1865
En Carles té 40 anys i és enginyer industrial. Fa deu anys es va casar amb la Marta i, plegats, treballen per tirar endavant la família i fer feliços els fills, de sis i dos anys. Les coses no els van malament però, des de fa un cert temps, en Carles està amoïnat pel futur. Veu que paga molts impostos i que aquest esforç no es tradueix en millores en el benestar i la seguretat de la família. Aprofitant que avui ha quedat per esmorzar amb en Frederic, el seu cunyat, que és economista, li planteja el dubte: què se’n fa, dels meus diners?
En Frederic sap que, en política, en Carles sempre ha estat agnòstic i conservador (el seu vot ha oscil·lat de la dreta més moderada a l’esquerra menys compromesa) i que no és sobiranista, no li agraden els canvis dràstics. Així doncs, decideix donar-li una explicació autonomista:
Et facilitaré les dades d’una Catalunya autònoma, basades en l’informe sobre Balances Fiscals del 2014 que la Generalitat intervinguda va publicar el desembre passat, i de l’informe del Colegio de Economistas de Madrid del mateix mes, publicat al suplement d’economia del diari ABC.
L’any 2014, la teva família va pagar un total de 29.839 € en impostos, dels quals us en van tornar 21.002 € per pagar funcionaris de la Generalitat, sanitat, escoles, serveis socials, inversions, etc.
Però abans que m’ho preguntis, encara hi ha un altre cost força important.
Sabies que cada any la teva família paga 5.276 € que es distribueixen entre les altres comunitats?
Sabies que es destinen a les comunitats més pobres, però també a les més riques? I que, si tinguéssim el mateix règim fiscal que els bascos o els navarresos, deixaríeu de pagar 2.183 € als madrilenys o 344 als bascos? Sobretot tenint en compte que ambdues comunitats tenen una renda per càpita més alta que la nostra.
Sabies que, segons el càlcul del Colegio de Economistas de Madrid, si tinguéssim el mateix règim fiscal que els bascos o els navarresos, es crearien prop de 202.000 llocs de treball?
I ja per acabar, pots imaginar quins avantatges tindríem amb una Catalunya independent?
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.
D'ACORDWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them: